• alt text
 • alt text

  WING CHUN

  Zuid-Chinese zelfverdediging

 • alt text

  Sifu Hennie v/d Berg

  Krijg les van Sifu Hennie v/d Berg

 • alt text
 • alt text
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
WING CHUN KUNG FU
"Try not be the best, but to do your best" - Grandmaster Wang Kiu

WING CHUN KUNG FU
Sportschool Van den Berg geeft les in Wing Chun Kung Fu. Wing Chun Kung Fu is een vechtsysteem dat gebruik maakt van effectiviteit, balans en structuur. De meest bekende eigenschap van Wing Chun is directheid. Wing Chun wordt ook wel het Chinese boksen genoemd door de snelle en korte aanvallen en verweringen. Wing Chun maakt je weerbaarder en zelfverzekerder en daardoor voel je je veiliger.

Sifu Hennie van den Berg
Bij Sportschool Van den Berg krijgt u les in Wing Chun Kung Fu van de oprichter van de school, Hennie van den Berg. Hennie is in 1974 op 22 jarige leeftijd begonnen met Wing Chun Kung Fu. Samen met Henk Roelofsen is Hennie een van de eerste leerlingen van Grand Master Wang Kiu.
Na vele jaren getraind te hebben met het systeem dat door Grand Master Wang Kiu werd onderlegd, is Hennie in 1989 zelfstandig les gaan geven in Utrecht. Dat jaar heeft hij bij Stichting Nunchaku-do Nederland de leraar A-status behaald, waarna deze sport ook werd beoefend bij Sportschool Van den Berg.

Kijken of meedoen
Wil je een keer komen kijken of wil je een proefles? De training wordt gegeven op maandag van 20.00 uur tot 21.30 uur en op woensdag van 20.30 uur tot 22.00 uur. We trainen met een gemixte groep waardoor je op een training met personen van verschillende niveaus kan trainen. Mensen met minder ervaring hebben hierdoor het voordeel dat ze in de training continu worden begeleid. Veiligheid staat bij ons en onze leden bovenaan, dit uit zich in de lessen door rekening te houden met elkaars kunnen, elkaar met respect te behandelen en door plezier te beleven aan elke training. Meer weten? Neem dan contact met ons op of kom langs tijdens onze trainingsuren.


Grandmaster Wang Kiu
Het Wing Chun Kung Fu is ons geleerd door Grand Master Wang Kiu. Grand Master Wang Kiu is een van de oude meesters van het Wing Chun Kung Fu en heeft zelf les gehad van Grand Master Ip Man, die later les heeft gegeven aan de wereld bekende vechtsportfenomeen, Bruce Lee. Bruce Lee vond in Wing Chun de basis voor zijn eigen vechtsysteem Jet Kuen Do. Wang Kiu behoort samen met Leung Sheung, Lok Yiu, Tsui Seung Tin en Wong Sheung Leung tot de grote vijf leerlingen van Grand Master Ip Man.

Joseph Wang Kiu was een van de grote vijf leerlingen van Ip Man. Wang Kiu is in 1923 in Hong Kong geboren en was opgegroeid in een rijk gezin. Wang Kiu en velen van zijn familie waren begonnen met het trainen van het Tong Long Kung Fu. Later in de jaren ´50, kwam Wang Kiu in contact met Wing Chun door zijn vriend Wong Sheung Leung. Later begon Wang Kiu met privé lessen bij Ip Man. In de jaren ´50 organiseerde Wang Kiu gevechten met Wong Sheung Leung. Veel van deze vonden plaats op de daken van Hong Kong en waren illegaal. Desondanks kregen de gevechten aandacht in enkele kranten en werd Wing Chun steeds populairder. Mede hierdoor staat Wing Chun nu nog steeds bekend als een van de meest effectieve vechtsporten ter wereld.

In de jaren ´70 kwam Wang Kiu naar Nederland, waar de rest van zijn leven heeft doorgebracht. Tegenwoordig zijn er vele Wing Chun-scholen in Nederland die allemaal afkomstig zijn van Wang Kiu. Wang Kiu is nooit een heel aanwezig figuur geweest in de Wing Chun-wereld. Hij vertelde dat dit mede kwam door zijn hoge baan en het was niet toegestaan dat hij gezien werd met vechtsport van tussen de lage klassen. Hierdoor kreeg Wang Kiu veel privé lessen van Ip man, waardoor zijn kennis op het gebied van Wing Chun veel verder was dan dat van andere leerlingen, maar Wang Kiu heeft zichzelf nooit een Grand Master genoemd. Zijn doel was om het echte traditionele Wing Chun dat hij had geleerd van Ip Man te beschermen in zijn echtheid.

Wang Kiu zei regelmatig: "Most other students changed the Wing Chun, I never wanted to change any detail of what Ip Man taught me, because otherwise the art will die and also because I never saw any reason to change".